ابوبکر شاموزوف در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به آمادگی گازپروم روسیه برای مشارکت در پروزه خط لوله صلح، گفت: هم اکنون در روسیه حدود 150 هزار کیلومتر خط لوله انتقال فشار قوی گاز وجود دارد که مدیریت و راهبری کلیه این خطوط از یک مرکز دیسپتینگ انجام می گیرد.
این مقام روسی درباره دلیل حضور شرکت گاز پروم روسیه در مذاکرات خط لوله صلح با بیان اینکه هم اکنون گاز پروم بزرگترین صادر کننده گاز در دنیا است، تصریح کرد: این شرکت روسی توجه و دقت خاصی به طرحهای جنوب آسیا دارد و برآورد ما این است که حضور گازپروم در این خط لوله گاز در توسعه اقتصادی این طرح اثرگذار خواهد بود.
مدیر کل دفتر نمایندگی شرکت گازپروم در تهران با اشاره به اینکه تاکنون چندین تفاهم نامه برای مشارکت گازپروم با کشورهای پاکستان و هند امضا شده است، بیان کرد: در این باره برای مشارکت، عملیاتی کردن و راهبری این خط لوله گاز آمادگی خود را به طرفهای ایران، هند و پاکستان اعلام کرده ایم.
شامازوف با اشاره به مذاکرات صورت گرفته کمیته های نفت و گاز ایران و روسیه در سفر سرگئی اشماتکو وزیر انرژی روسیه به تهران، بیان کرد: میزان سهم و چگونگی مشارکت گاز پروم در خط لوله گاز ایران- هند - پاکستان پس از مذاکرات آینده مشخص خواهد شد.
این مقام مسئول در شرکت گاز پروم با بیان اینکه حضور روسیه در این خط لوله امنیت و اهمیت این خط انتقال گاز را افزایش می دهد، تبیین کرد: گازپروم در ساخت و راهبری عملیاتی خطوط انتقال فشار قوی گاز از تجربه طولانی برخوردار بوده و حضور مشارکتی ایران، پاکستان، هند و گازپروم بهترین روش برای ساخت و راهبری عملیاتی این خط لوله انتقال گاز است.
وی درباره هزینه های ساخت این خط لوله در پاکستان توضیح داد: میزان حجم سرمایه گذاری بر اساس میزان حمل گاز طبیعی تعیین می شود.
مدیر کل دفتر نمایندگی گازپروم در تهران با تاکید بر اینکه برای ساخت این خط لوله گاز از توان و ظرفیتهای شرکتهای ایرانی و پاکستانی استفاده می کنیم، اظهار کرد: هدف از ساخت این خط لوله علاوه بر انتقال گاز توسعه اشتغال، امنیت و ظرفیتهای اقتصادی و فنی بوده و تداوم و تامین پایدار انتقال گاز یکی از مهمترین ضرورتهای ساخت این خط گازی خواهد بود.
افزایش حجم گاز صادراتی ایران به پاکستان
در همین حال معاون وزیر نفت پاکستان با اشاره به اینکه از حضور هند در مذاکرات خط لوله صلح استقبال می کنیم، گفت: با توافقهای صورت گرفته، حجم گاز وارداتی از ایران 30 میلیون متر مکعب در روز افزایش می یابد.
ارشاد احمد کلیم با اشاره به مذاکرات و توافقهای صورت گرفته بین مقامات ایران و پاکستان در نشست اخیر تهران اظهار کرد: پیش بینی می کنیم زودتر از دسامبر سال 2013 میلادی صادرات گاز ایران به پاکستان آغاز شود.
معاون وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان با اشاره به اینکه در نشست تهران متن قرارداد امضا شده برای فروش گاز در بخشهای فنی و عملیاتی نهایی شده است، تصریح کرد: پیش بینی می کنیم الحاقیه های باقی مانده از این قرارداد حداکثر قبل از 15 فوریه به امضای دو طرف برسد.
وی با اشاره به افزایش درخواست پاکستان برای خرید گاز از ایران، بیان کرد: قصد داریم میزان واردات گاز ایران را از 21.5 به 30 میلیون متر مکعب در روز افزایش دهیم.
آمادگی پاکستان برای ترانزیت گاز ایران به هند و چین
معاون وزیر نفت پاکستان همچنین در پاسخ به خبرنگار مهر از آمادگی دولت پاکستان برای ترانزیت گاز ایران به کشورهای هند وچین خبر داد و یادآور شد: در قراردادی که امضا شده است، یکی از الحاقیه ها در مورد ترانزیت گاز ایران از خاک پاکستان به کشورهای ثالث بوده که در این باره آمادگی همکاری داریم.
ارشاد احمد کلیم همچنین با تاکید بر اینکه برای پیوستن هند به مذاکرات قرارداد خط لوله صلح هستیم، بیان کرد: اخیرا پاکستان مشاوری برای ساخت خط لوله گاز در کشور خود انتخاب کرده و تمامی مجوزها برای ساخت این خط لوله از سوی دولت دریافت شده است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه نقشه ساخت خط لوله و امکان سنجی اقتصادی مسیرهای مختلف عبور این خط لوله گاز تهیه شده است، گفت: پیش بینی می کنیم که ساخت خط لوله که پیشتر منتظر به دلیل تاخیر هند با تاخیر مواجه شده بود هر چه زودتر عملیات اجرایی آن آغاز شود.
وی با بیان اینکه حتی اگر هند هم به مذاکرات خط لوله صلح نپیوندد قطعا ساخت این خط لوله تا دسامبر 2013 میلادی به پایان می رسد، خاطر نشان کرد: اما از پیوستن هند به مذاکرات خط لوله صلح استقبال می کنیم.
توافق با پاکستان برای صدور مستقیم گاز ایران به هند
نماینده ویژه وزیر نفت با اشاره به برگزاری نشست سه جانبه خط لوله صلح در دهلی نو، از توافق با پاکستان برای صدور بدون واسطه گاز ایران به هند خبر داد.
حجت الله غنیمی فرد در گفتگو با مهر با اشاره به توافق کامل ایران و پاکستان بر روی الحاقیه های قرارداد فروش گاز در نشست هفته گذشته در تهران، گفت: پس از انجام مذاکراتی با شرکت گازپروم روسیه، نشست سه جانبه ایران، پاکستان و نمایندگان گازپروم در تهران برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه پس از انجام مذاکرات با طرف روسی، مقرر شد گازپروم تا 20 روز آینده و پس از انجام محاسبات پیشنهاد نهایی خود برای چگونگی مشارکت در خط لوله صلح را ارائه کند، بیان کرد: در صورتی که مذاکرات با طرف هندی برگزار شود و این کشور هم آمادگی خود را اعلام کند، نشست چهار جانبه ای با حضور نمایندگان ایران، هند، پاکستان و گازپروم روسیه نیمه دوم ژانویه در تهران برگزار خواهد شد.
آغاز مذاکرات سه جانبه صلح در دهلی نو
نماینده ویژه وزیر نفت در مذاکرات خط لوله صلح از برگزاری دور جدید مذاکرات سه جانبه صلح در دهلی نو خبر داد و افزود: قرار است با مذاکراتی که اخیرا با مقامات هند در دهلی نو انجام شده این کشور تا چند روز آینده نظر و تاریخ نهایی برگزاری نشست مذاکرات خط لوله صلح را اعلام کند.
غنیمی فرد با اشاره به اینکه این دور از مذاکرات به میزبانی دهلی نو برگزار خواهد شد، بیان کرد: در همین حال کشور پاکستان نیز نظر مساعد خود را برای برگزاری نشست سه جانبه و پیوستن هند به مذاکرات گازی را اعلام کرده است.
توافق برای صدور بدون واسطه گاز ایران به هند
معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران در ادامه با اشاره به اینکه بر اساس قراردادی که با پاکستان خرداد ماه امسال امضا شده است، الحاقیه ای برای صدور مستقیم گاز ایران به هند وجود دارد، بیان کرد: بر این اساس، ایران گاز خود را به طور مستقیم و در نقطه مرزی هند – پاکستان تحویل طرف هندی خواهد داد.
این مقام مسئول با یادآوری این موضوع که حدود یکسال پیش ایران پیشنهادی را به صورت شفاهی به کشور هند ارائه کرده بود تا گاز را در نقطه مرزی با پاکستان تحویل این کشور دهد، اظهار داشت: پیش بینی می کنیم با این پیشنهاد جدید در مذاکرات پیش رو خیلی زود توافق نهایی حاصل شود.
توافق نهایی با پاکستان بر روی الحاقیه های قرارداد
به گزارش مهر، غنیمی فرد در ادامه با تاکید بر اینکه در نشست هفته گذشته مقامات ایران و پاکستان در تهران دو طرف بر روی الحاقیه های قرارداد به توافق نهایی دست یافتند، تبیین کرد: هم اکنون ملحقات این قرارداد آماده امضا شده که باید با پشت سر گذاشتن مراحل عادی تا 15 فوریه سال 2010 میلادی امضا شود.
نماینده ویژه وزیر نفت در مذاکرات خط لوله صلح همچنین با اشاره به مذاکرات صورت گرفته با چین برای صدور گاز طبیعی از خاک پاکستان به این کشور، گفت: قرار شده در این باره طرف چینی نیز به زودی نظر نهایی خود را در مورد پیشنهاد ایران اعلام کند.
وی با اشاره به مذاکرات صورت گرفته با شرکتهای مختلف چینی برای سرمایه گذاری در بخشهای بالادستی صنایع نفت و گاز ایران، خاطر نشان کرد: از این رو ساخت کارخانه های ال ان جی و صدور گاز طبیعی مایع شده از دیگر راهکارهای ایران برای دسترسی به بازار گاز چین در بلند مدت خواهد بود.
به گزارش مهر، هم اکنون ساخت خط لوله هفتم سراسری در حال انجام بوده که با ساخت این خط لوله امکان انتقال روزانه ۱۵۰ میلیون متر مکعب گاز ایران به هند و پاکستان وجود دارد.
قرارداد فروش گاز ایران به پاکستان خرداد ماه امسال با حضور روسای جمهور دو کشور به طور رسمی امضا شد که پیش بینی می شود نا سال 2014 میلادی انتقال گاز فازهای پارس جنوبی به این همسایه جنوب شرقی کشور محقق شود.
نظر شما